Öneri ve Hata Raporu



Günün Sözü Asla yalnız yürümeyeceksin

oylama 3/5 yorum 0 yorum yazar Hakan Taşan tarih 22 Ekim 2013

Bu makalede metadata nedir, meta etiketleri nedir, bazı meta etiketlerinin kullanımı ve hangi HTML versiyonu için ne tür meta etiketi kullanılır'ı öğreneceğiz. Meta etiketleri kullanarak arama motorlarına sitemiz hakkında bazı bilgiler veririz. Yalnız her arama motoru, sayfaları indekslerken kendi protokolünü uygular. Bu yüzden birinin tanıdığı meta etiketi diğer arama motoru tarafından tanınmayabilir ve önemsenmez. Açıkçası ben kullanmanızı tavsiye ederim.

Metadata Nedir?

Naçizane bir yazılım mühendisi olarak size kısaca metadatayı açıklamaya çalışayım. Öncelikle veri (data) ve bilgi (information) arasındaki farktan bahsedeyim. Veri; işlenmeyen, ham olgu demektir. Bilgi; bu verinin yorumlanmış, işlenmiş halidir.

Örnek: Kumbasar 20 yaşındadır. Peki Kumbasar kimdir? İnsan mı? Hayvan mı? Canlı mı cansız mı? İşte bu cümle aslında bir veridir. Şimdi bu veriyi yorumlarsak eğer, Kumbasar'ın insan olduğunu düşünelim, o halde Kumbasar genç bir insandır deriz. Fakat Kumbasar köpek olsaydı, bu durumda Kumbasar yaşlı bir köpektir diyecektik çünkü köpekler için 20 yaş çok yaşlı olduğunu gösterir. İşte bu da bilgidir.

Bütün bunları asıl konumuz olan metadata üzerinden anlatalım.

Metadata: Veriyi (data) tanımlayan bilgidir (information). Metadata terimi sadece programlamada kullanılmaz (örneğin; resim datadır. resmin boyutu ve çözünürlüğü metadatadır) ama programlamada kullanılan şekliyle bütün meta etiketleri metadatadır.

Meta Etiketleri Nelerdir?

Bütün meta etiketleri sayfanız hakkında bilgi içerir. Ayrıca bütün meta etiketleri sayfanızdaki head etiketleri arasına eklenmelidir. Çok kullanılan bazı meta etiketlerini ve işlevlerini açıklayalım.

Örnek 1) Arama motorları için keywords (anahtar kelime) belirleme

<meta name="keywords" content="HTML, CSS, PHP, XHTML, JavaScript, jQuery">

 

Sayfanın anahtar kelimelerini bu meta etiketiyle tanımlıyoruz. Arama motorları sitemizi bu kelimelere göre indeksliyor. Kelimeler arasında virgül olmalıdır.

Örnek 2) Site içeriğini tanımlama

<meta name="description" content="Sayfanın açıklaması">

 

Sayfanın kısa açıklamasını tanımlıyoruz.

Örnek 3) Site yazarını tanımlama

<meta name="author" content="Hakan Taşan">

 

Site yazarını tanımlıyoruz.

Örnek 4) Sayfa yenileme

<meta http-equiv="refresh" content="30">

 

Her 30 saniyede sayfa yenilenir.

Örnek 5) Arama motorlarını yönlendirme

<meta name="robots" content="index, follow">

 

Bu meta etiketi arama motorlarının sayfayı indeksleme davranışlarını kontrol eder. Kelimeler arasında virgül olmalıdır. Aldığı bazı değerler; index (sayfayı indeksler), noindex (sayfayı indekslemez), follow (Googlebot sayfadaki linkleri takip eder), nofollow (Googlebot'un sayfadaki linkleri izlemesini engeller), all (index, follow ile aynıdır).

Örnek 6) Karakter setini belirleme

Sayfanın karakter setini belirlemede kullanılır. Karakter setini yanlış tanımlarsanız sayfanızda bazı karakter bozuklukları meydana gelebilir. Karakter setini belirlemek HTML versiyonuna göre değişmektedir.

HTML 4.01

<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=UTF-8">

 

HTML 5

<meta charset="UTF-8">

 

Eğer sayfanız Türkçe ise UTF-8 karakter setini kullanmanız gerekir.

paylaş Paylaş
oylama yap Oyla

makale yorumları YORUMLAR

Bu makale için yorum yazılmamış